Pienempien haavojen ensiapu

Haava on ihon tai limakalvon vaurio, johon voi liittyä myös syvempien kudosten tai sisäelinten vammoja. Haavat syntyvät ulkoisen tekijän esimerkiksi vamman tai sairauden seurauksena.

Haavat voidaan luokitella haavatyyppeihin niiden syntymistavan mukaan

Pintahaava/naarmu syntyy ihon nirhautuessa. Vauriot jäävät ihon pintakerrokseen. Haavaan voi tihkua verta ja kudosnestettä rikkoontuneista pintaverisuonista.

Ruhjehaava syntyy kun ihon pintakerros rikkoutuu murskaavan tai repivän väkivallan seurauksena. Vauriot voivat ulottua syvemmälle kudokseen.

Ampumahaava syntyy kun luoti lävistää ihon/kehon. Sisäänmenoaukko on tyypillisesti pieni mutta luodin lävistäessä kehon, paineesta syntyneet vauriot ja ulostuloaukko voivat olla suuria. Verenvuoto runsasta.

Puremahaava syntyy ihmisen tai eläimen puremasta. Hampaat lävistävät ihon pinnan jolloin sylkeä pääsee kudoksiin. Tulehdusriski on suuri.

Viiltohaava syntyy terävän esineen viiltäessä ihon rikki. Haavan reunat siistit mutta viillon aiheuttamat vauriot voivat ulottua syvälle kudokseen.

Vierasesine haavassa/pistohaava syntyy kun terävä esine pistää ihon läpi. Esine voi jäädä raajaan kiinni tai irrota siitä. Pistohaavaon hankala, koska se näkyy usein ulospäin vain pienenä reikänä ihossa, mutta sisällä tuho voi olla suuri. Pistohaavan vaarallisuus riippuu kohdasta, johon se syntyy esimerkiksi vatsan alueella se voi läpäistä suolen, mikä tulehduttaa koko vatsan alueen ja aiheuttaa hengenvaaran. Myös sellainen tilanne että pistohaavan aiheuttaja jää paikoilleen esimerkiksi naulan aiheuttama haava on pistohaava sekin. Naula voi jäädä raajaan kiinni ilman isompia vaurioita. Mutta jos se sattuu läpäisemään jalan toiminnan kannalta tärkeitä rakenteita, vahinko on suuri. Vierasesinettä ei koskaan saa poistaa omatoimisesti, ne tulisi aina poistaa ammattilaisten toimesta.

Likainen haava synty kun haavaan pääsee vierasta materiaalia. Likaisten haavojen suhteen tulehdusriki on suuri.

Haavan ensiapu

Pienempien haavojen ensiavuksi riittää haavan huuhteleminen vedellä, niin että saadaan näkyvä lika pois haavan pinnalta. Myös mietoa saippuaa voi käyttää haavan pesemiseen. Desinfiointiaiheita ei suositella haavan puhdistamiseen, koska desinfiointiaineet kuivattavat haavan pohjan ja tuhoavat haavasta myös hyvät paranemista edistävät bakteerit joka aiheuttaa haavan paranemisen hidastumisen ja mahdollisen tulehdusriskin.

  • Huuhtele vedellä (ja miedolla saippualla)
  • Tyrehdytä mahdollinen verenvuoto
  • Laita haavan suojaksi laastari tai haavalappu, joka estää haavaa likaantumasta uudelleen. Muista vaihtaa laastari puhtaaseen päivittäin tai likaantumisen yhteydessä useamminkin.
  • Tarkkaile haavaa

Mikäli haavaan syntyy paranemisvaiheen aikana tulehdusreaktio; haava alkaa punoittaa, turpoaa, erittää kellertävää nestettä ym. eritettä, kipeytyy tai itselle nousee kuume, ne ovat syitä hakeutua lääkäriin mahdollista jatkohoitoarviota varten. Tyypillisimmin haavatulehdus paranee antibioottihoidolla, joskus vakavammissa tapauksissa voidaan tarvita leikkaushoitoa.